Hiperaktivite Bozukluğu

Hiperaktivite bozukluğu, bireyin fazla hareketli olması, yerinde duramaması, sıkılgan ve saldırgan davranışlar sergilemesi ile kendini gösteren bir bozukluktur. Hiperaktiviteye sahip çocuklar olumsuz davranışları bilerek yapmazlar. Bundan dolayı, bu şımarıklık ya da yaramazlık yapma gibi bir durum değildir. Bu tür bozukluk, dürtülerin kontrol edilmemesinden kaynaklanır.

Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar yaşamlarında pek çok olumsuz durum ile karşı karşıya kalabilirler. Örneğin, davranışlarından dolayı sürekli eleştiri alırlar. Bu da onların özgüvenlerinde düşmeye sebep olur. Yaşıtlarından başarı bakımından geri planda kalabilirler çünkü odaklanma problemleri yaşarlar.

Hiperaktivite bozukluğunun kaynağı net olarak ortaya konmamıştır. Annenin hamilelikte ve doğumda yaşadığı sorunlar bunda bir etken olabilir. Aynı şekilde, erken çocukluk döneminde çocuğun yaşadığı hastalıklar da beyin gelişimini etkilemiş ve hiperaktivite bozukluğunu ortaya çıkarmış olabilir.

Hiperaktivite bozukluğunun teşhis ve tanısında net bir test ya da analiz yoktur. Teşhis, çocuğun aile öyküsünün alınması, öğretmenlerinden bilgi alınması ve birtakım psikolojik testlerle olmaktadır. Çocuğun nörolojik açıdan incelenmesi de tanının konulmasında yardımcı olmaktadır. Çocuğun hareketlerinden sorumlu beynin ön lobunda yaşanan değişiklikler tanının konulmasında oldukça önemlidir.

Hiperaktivite bozukluğu çocukta tek başına olabileceği gibi bazı rahatsızlıklarla birlikte de görülebilmektedir. Dikkat eksikliği, özgül öğrenme güçlükleri, çocuğun motor becerilerinde sıkıntılar, duygusal rahatsızlıklar, davranışlarla ilgili sorunlar kaygı ve depresyon gibi durumlar ve sosyal etkileşim bozukluğu hiperaktivite bozukluğuna eşlik edebilmektedir.

Hiperaktif çocukların yaşadıkları olumsuz durumları aza indirmek için çocuğa bireysel planlama yapılmalıdır. Etkinlikler için saat düzenlenebilir ve çocuktan buna uyması istenebilir. Bu plana alışması için çocuğa zaman verilmelidir. Profesyonel destek ile çocukların dikkat egzersizleri alması sağlanmalıdır. Çocuğun ebeveynlerinin çocuğun durumu ile ilgili öğretmeni ile konuşması da yararlı olacaktır. Çocuğun enerjisine farklı yollara aktarması sağlanabilir. Bunun için de spor faaliyetleri oldukça önemli yer tutar. Bunun yanında, çocuğunuzla beraber dışarıda bol bol vakit geçirmek ve onun doğada serbestçe oynamasını sağlamak zihinsel ve ruhsal gelişimine katkı sunacaktır.  Çocuğun gayret göstermesi küçük de olsa pekiştireçlerle desteklenmeli ve ‘aferin’ denmelidir.

Çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, dikkat testi gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz hiperaktivite bozukluğu değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Özel Eğitim Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir