Dikkat Eksikliği Merkezi

Dikkat eksikliği merkezleri, dikkat eksikliği yaşayan bireylerin rahatsızlığına dair tanı/teşhis ve tedavi planlamasını yapan merkezlerdir. Dikkat eksikliği bireyi bilişsel ve sosyal yönden etkilemekte ve birtakım rahatsızlıklar yaşanmasına sebep olmaktadır. Toplumda görülme oranı ortalama % 5 düzeyindedir. Çocuklukta başlayan bu rahatsızlık kişinin yetişkinlik döneminde de görülmektedir. Dikkat eksikliği merkezlerinde bu rahatsızlık ileri boyuta dönüşmeden önemli iyileşmeler sağlanmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde dikkat eksikliği çocuk psikiyatrisi bölümlerinde tedavi edilmektedir. Dikkat eksikliği konusunda gerek uluslararası gerek de ulusal çalışmalar bu rahatsızlığın genetik kökenli olduğunu ve sinir sistemini etkilediğini bildirmektedir. Dikkat eksikliğinin tedavisinde ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Rahatsızlığın tıbbi yönü klinikler tarafından tedavilerle etkisi azaltılmaya çalışılmaktadır. Bunun yanında dikkat eksikliği merkezlerinde davranış terapileri, dikkati artırmaya yönelik etkinlikler ve oyunlar ile önemli oranda iyileşmeler sağlanmaktadır.

Dikkat eksikliğine tıbbi bir tanı konulmaktadır. Bu tanı alanında uzman doktorlar tarafından konmaktadır. Tedavi sürecinde psikologdan destek almak da önemlidir. Dikkat eksikliği tanısına ilişkin çok fazla test olmasına rağmen tam anlamıyla bir tanı koyabilmek için kapsamlı bir değerlendirme yapmak gerekmektedir.

Dikkat eksikliği yaşayan bireyler odaklanma sorunları yaşarlar. Dikkatini toplayamazlar ya da bunu sürdürmede güçlük çekerler. Karşıdaki kişiyi genellikle dinlemezler. Bu onların ilgisiz olmasından değil rahatsızlığın etkisindendir. Aynı şekilde, biri bir komut verdiğinde bunu yerine getirmede zorlanırlar. Dikkat eksikliğine sahip olan bireylerin düzenleme yapma becerilerinde de sorun vardır. Yoğun çalışma yapma konusunda zorlanırlar, çabuk usanır ve yorulurlar. Dikkat eksikliği yaşayan kişilerde unutma problemleri de görülür. Eşyalarını bazen kaybedebilirler, nereye koyduklarını unutabilirler. Günlük yapacak işlerinin unutma söz konusu olabilir. Dikkat eksikliği merkezleri dikkat eksikliğinin bu belirtilerini azaltmaya ve yok etmeye çalışır.

Dikkat eksikliği merkezlerinde çocuğun ihtiyacına göre belirlenen programlar hazırlanmaktadır. Bu programlarla çocuğun zihinsel performansları artırılmaya çalışılmakta ve davranış becerileri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bu programların içerisinde ev ödevleri, çocuğun gereksinimine uygun eğitim materyalleri, sosyal becerileri ve davranış becerileri yer almaktadır. Aynı zamanda, bu çocuklara profesyoneller tarafından psikolojik destek de sağlanmaktadır. Bu programlar çocukların ihtiyaçlarına uygun olarak belli süreleri kapsamaktadır. Ailelere de konu hakkında bilgi verilmekte ve eşgüdümlü biçimde yürütülmektedir.

Çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, dikkat testi, hiperaktivite bozukluğu gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz dikkat eksikliği değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Özel Eğitim Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir