Otizm Genetik Midir?

Otizm genetik midir sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Otizm tanısı alan çocuklarda otizmin geçerli tek bir sebebi yoktur. Otizmli çocukların belli bir kesiminde tıbbi unsurlar saptanmaktadır. Otizmli çocukların kardeşlerinde de otizm olma riski % 10 ile 18 arasında değişmektedir. Ailede otizmli birinin olması durumunda bu riskin % 32’e kadar çıktığı tespit edilmiştir. Tıbbi unsurların yanı sıra, davranışsal faktörler ve aile ortamı da otizmde etkilidir. Otizm konusundaki araştırmalar otizmlilerin beyninin farklı çalıştığını göstermektedir. Onların beyin hücrelerindeki kimyasalların iletiminde ve beyinlerindeki kimyasal dengede sorun vardır.

Çeşitli araştırmalar X kromozomundaki bir genin mutasyona uğraması sonucunda otizm oluştuğunu vurgulamaktadır. Çocuğun anne karnında iken genetik bozukluk olması otizme sebep olabilir. Genlerin bozulması da ilaçlar ve radyasyonla olabilmektedir. İletişim ve sosyal etkileşim ile ilgili genlerin bozulmasının bu duruma yola açacağı ifade edilmektedir.

Sözü edilen durumlar otizmin genetik sebebini açıklamaktadır ama otizmi anlamada tek başına yeterli değildir. Otizme ilişkin neden ve nasıl oluştuğuna ilişkin tartışmalar devam etmektedir. Otizm konusunda birçok faktörün otizme yol açtığı konusunda ortak fikir bulunmaktadır. Çocukların geçirdiği hastalıklara bağlı olarak gelişen beyindeki bozulmalar otizme sebep olabilmektedir. Anne ve babanın yaşının fazla olması, annede D vitamini eksikliği gibi durumlar da otizmin olası nedenleri arasındadır. Doğum sırasında yaşanan sorunlar da otizmin nedenleri arasındadır. Bebeğin oksijensiz kalması ve kan akımının tam sağlanamaması gibi durumlarda beynin zarar görmesi sonucu otizm açığa çıkabilmektedir.

Otizm günümüzde çok daha hızlı artış göstermiştir. Yaklaşık her 68 çocuktan birinde otizm saptanabilmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında, metal içerikli aşılar, çeşitli virüs aşıları, metal içerikli ilaçların fazla kullanılması, antibiyotik kullanımının yaygınlaşması, yeterince Omega-3 alımı olmaması, besinlerin tarım ilaçlarından ve ağır kimyasallardan yeterince temizlenememesi gibi çevresel unsurlar da oldukça etkilidir. Otizmli çocuklarda çeşitli sindirim problemleri de görülmektedir. Bu konuda otizmli çocukların beslenmeleri de oldukça önemlidir.

Otizm, otizmli çocuğun eğitimi, otizmli çocuğa nasıl davranılmalı gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Otizm sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz. Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Basamak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.