Afazi Nedir?

Afazi genellikle yetişkinlerde beyin hasarı sonucu dil ile ilgili işlevlerin bir veya daha çoğunun yitirilmesi durumuna verilen isimdir. Yitirilen işlevler; alıcı dil, ifade edici dil veya her ikisi olabilmektedir. Afazinin birey üzerindeki etkileri; başta beyin hasarının yeri ve şiddeti olmak üzere, kişinin afazi olmadan önceki dil becerileri ve kişiliği gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Afaziyle birlikte bellek ve dikkat bozuklukları da görülebilir.

Afaziye neden olan beyin hasarı genel olarak sol hemisferde meydana gelmektedir. Bu hasarlar bir inme (felç) veya travma sonrası oluşabileceği gibi beyin tümörü veya beyin hücrelerinin yapısını bozan hastalıklar sonucu da oluşmaktadır. Beyinin almış olduğu hasarın yeri, büyüklüğü ve tipine göre farklı afazi türlerinin görülmesine ve dizartri gibi diğer motor konuşma bozukluklarının da eşlik etmesine sebep olmaktadır.

Dil ve konuşma terapisti, afazik bireylerde bireysel özelliklere göre hazırlanan müdahale programıyla yitirilen dil becerilerini mümkün olduğu kadar yeniden oluşturur ve iletişim becerilerini destekler.

Basamak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ücretsiz değerlendirme seansına katılarak çocuğunuzun durumu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.