Dikkat Testi

Dikkat testi, dikkat eksikliği testi, dikkat dağınıklığı testi hakkında bilgiye yazımızda ulaşabilirsiniz.

Dikkat eksikliği testi, bireyin dikkat ve odaklanma gibi zihinsel becerilerini ölçmeye yarayan testtir. Bu testler, bireyin yoğunlaşma durumları hakkında bilgi vermekte ve ne düzeyde dikkat eksikliği olduğunu belirtmektedir. Bu testler dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklar için de kullanılabilmektedir. Testlerin sonucunda çocuklara yönelik dikkat eksikliğini/dağınıklığını gidermeye yönelik tedaviler ve eğitimler verilmektedir. Oyunlaştırılmış dikkat testleri ve Frankfurter Dikkat Testi en bilinenleridir. Bu testlerde resimler arsındaki farkı bulma, resimlerde farklı harf ya da sayıyı bulma gibi etkinlikler bulunmaktadır. Bazıları yetişkinler için de uygun özelliktedir.

Dikkat eksikliğinin tedavisinde çeşitli ilaçlar, psikolojik uygulamalar ve testler kullanılmaktadır. Tıbbi ve psikolojik tedavinin birlikte kullanılması etkili bir tedavi için son derece önemlidir. Bu tedavilere ek olarak beslenme tedavi ve yaklaşımları da uygulanmaktadır. Çeşitli bitkisel takviyeler ve vitamin destekleri verilmektedir. Çeşitli özel yağ asitleri de sunulmaktadır.

Dikkat eksikliği yaşayan bir çocuğun profesyonel destek alması bunun üstesinden gelebilmesi açısından oldukça önemlidir. Dikkat eksikliği tanısının koyulmasında muayene, çocukla görüşme yapma, çocuğu gözlemleme ve dikkat eksikliği testleri önemli bir yer tutar. Bu testlerde çocuklarda aşağıda verilen ölçütlerden olması ya da sıklığı puanlanmakta ve toplam bir puan elde edilmektedir. Dikkat dağınıklığı için de kullanılabilmektedir. Bu ölçütlerin yok, bazen, sık ve çok sık olarak ifadeleri bulunmakta ve bunların puansal bir karşılığı bulunmaktadır.

– Çocuğun bir işi sürdürebilme durumu

– Dağınık ve düzensiz bir davranış gösterme durumu

– Çocuğun dikkatsiz davranması ve hatalar yapması

– Çocuğun zihninin başka yerlerde olmasının varlığı

– Dikkatini toplama ve sürdürmede zorlanması

– Eşyalarını kaybetme durumu

– Dikkatinin kolayca dağılma durumu

– Günlük yaşamda unutkanlık durumu

Sıralanan bu ölçütlerden yüksek puan alınması dikkat eksikliğinin yüksek olduğuna işaret etmektedir. Düşük puan alınması ise dikkat eksikliğinin düşük olduğunu göstermektedir. Testten yüksek puan alınması durumunda profesyonel destek alınması ve uzmana başvurulması tedavi ve iyileşme için gereklidir.

Çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, dikkat testi, hiperaktivite bozukluğu gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz dikkat eksikliği değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Özel Eğitim Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir