Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), bireyin aşırı hareketli olması, dikkatini toplamada zorluk yaşaması, dürtüsellikte artış ile kendini gösteren psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Dikkat Eksiliği ve Hiperaktivite Bozukluğu çocuklarda daha sık görülebilmektedir. Bu çocuklar çok aktiftirler ve dürtülerini kontrol etmede zorlanırlar. Dikkatlerini toplamada da güçlük yaşarlar. Çocukların sahip oldukları bu özellikler onların aile ve okul yaşamlarını ciddi biçimde etkilemektedir. DEHB bireyi ömür boyu etkileyecek olsa da yaşın ilerlemesiyle birlikte etkisini kaybetmektedir. Erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla görülmektedir. DEHB için erken teşhis son derece önemlidir. DEHB Özgül Öğrenme Güçlüğü kategorisinin altında değerlendirilmektedir.

DEHB’ye sahip çocuklarda dikkat ile ilgili problemler ve aşırı hareketlilik durumu yaşıtlarından fazladır. DEHB ile ilgili bilinmesi gerekenlerden biri de bu çocukların tembel, haylaz ve yaramaz olmadıklarıdır. Bu rahatsızlığın oluşumunda birçok faktör etkilidir. Bu bozukluk çocukların ruhsal ve kimlik gelişimlerini ve zihinsel becerilerini etkilemektedir. Yaptıkları davranışlar nedeniyle çevrelerinden sürekli uyarı alırlar. Bu da onların hiçbir şeyi düzgün yapamadıklarını düşündürebilir. Bu bakımdan, bu çocuklarda hiç kimsenin kendisini sevmediği şeklinde algı oluşmaktadır.  Sürekli hareketli olmaları nedeniyle ailelerinin ve öğretmenlerinin istediklerini yapmada zorlanabilirler. Bu da onların özgüvenlerinin azalmalarına sebep olur.

DEHB’li çocukların arkadaşlık ilişkileri zayıftır, arkadaşlık kurma ve sürdürmede zorlanabilirler. Arkadaşlarını rahatsız ettikleri için arkadaş grubundan dışlanabilirler. Arkadaşlarını yanlış anlama gibi durumlar da bu çocuklar için söz konusu olabilir. Konuşulanlara karşı ilgisiz davranırlar, sorunlarını çözmede zorluk yaşarlar. DEHB’li çocuklar kendilerine hâkim olamadıkları için kurallara uymakta zorlanırlar. Heyecan düzeyleri oldukça fazladır. Bu çocuklarda bazen saldırgan davranışlar da gözlemlenir. Bu davranışları nedeniyle okul çevresinde etiketlenirler. Olumsuz ve zararlı arkadaş gruplarına katılım sağlayabilirler.

DEHB’ye sahip yetişkinlerde ise herhangi bir işe yoğunlaşma ve işi sürdürmede zorluklar görülür. Ayrıca bu kişiler zamanlarını organize etme ve yönetmede zorluk yaşarlar. Hedef belirleme ve bunu yerine getirmede de zorluk görülür. Bu kişilerde benlik saygısında düşüklük ve bağımlılık sorunları da olabilmektedir.

Çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, dikkat testi, hiperaktivite bozukluğu gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Özel Eğitim Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir