Dikkat Eksikliği Nedenleri

Dikkat eksikliği bireyin başarısını, aile ve sosyal yaşantısı etkileyen, sıklıkla görülen ve olumsuzluklara yol açan bir rahatsızlıktır. Dikkat eksikliği, zihinsel çaba gerektiren uğraşılarda odaklanamama sonucu oluşmaktadır. Dikkat eksikliğine yol açan faktörlerden biri genetik unsurlardır. Ailede ve üst soylarda böyle bir bozukluk varsa bu durum çocuğa da etki edebilmektedir. Dikkat eksikliği ya da dikkat dağınıklığına sahip çocuklar ders çalışma ve problem çözme gibi konularda çok fazla yoğunlaşamama sorunu yaşamaktadır.

Dikkat eksikliği başlıca 3 faktörden ortaya çıkar. Dikkat eksikliğine yol açan bu faktörler, fiziksel, çevresel ve kişisel faktörlerden oluşur. Fiziksel faktörler, işitme ve görme duyularındaki sorunlardan kaynaklı unsurlardır. Çevresel faktörler, herhangi bir ortama ilişkin ses ve ışık gibi unsurları belirtmektedir. Kişisel faktörler de bireyin dikkatini toplamayı becerememesinden ortaya çıkar. Yaşanılan yoğun stres ve kaygı durumları da dikkat eksikliğine sebep olmaktadır.

Dikkat eksikliği beslenme ile ilişkili olarak da ortaya çıkabilir. Bu konuda yapılan çalışmalarda şekerli gıdaların çocuklarda dikkat eksikliğini tetiklediği ve kötüleştirdiği bulunmuştur. Bu sebeple, çocukların aşırı şekerli gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Böcek ilaçları ve toksin içeren besinler de dikkat eksikliğine neden olabilmektedir.

Dikkat eksikliğine sahip bireyler kendilerini ayrıntıya veremezler. Dikkatsizlikten dolayı sık sık hata yapma bu bireylerde çok görülür. Zihinsel çalışmalarda sık sık erteleme davranışları görülür. Bireylerin dikkatleri çok çabuk biçimde başka yöne dağılabilmektedir. Sık sık hayale dalma davranışları da görülebilir. Birileri ile iletişim kurarken dinlemede zorlanırlar. Unutkanlık da bu bireylerde fazlaca görülür. Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar eşyalarını da kaybederler ve ararlar. Arkadaşları ile iletişim kurarken ve oyun oynarken bırakabilir ya da sonuca ulaşamayabilir. Not almaktan hoşlanmazlar ancak çabuk unutabildikleri için sabırlı bir şekilde planlama yapma ve not alma davranışları çocuğa kazandırılmalıdır.

Çocuğun davranışlarında dikkatsizlikle ilişkili sözü edilen bu unsurlar görülüyorsa ailelerin konunun uzmanlarından destek almaları gerekebilir. Çocuk psikiyatristleri, nörologlar, psikologlar, psikolojik danışmanlar ve sosyal hizmet uzmanları rahatsızlığın iyileştirilmesinde görev alırlar. Ailelere de çocuğun durumu ve yapılacaklarla ilgili bilgi sunarlar.

Çocuklarda dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı, dikkat testi, hiperaktivite bozukluğu gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz dikkat eksikliği değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Özel Eğitim Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir