Disleksi Eğitimi

Disleksi eğitimiyle ilgili detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Disleksiye sahip çocuklar okuma konusunda zorluk yaşarlar. Disleksi eğitiminde çocuğun düzgün ve akıcı okumasını sağlamak amaçlanmaktadır. Disleksiye sahip çocuklar sınıf içerisinde kolayca damgalanabilmekte, bu da onların morallerinin düşmesine neden olmaktadır. Disleksi eğitimlerinde sesbirim farkındalığı, kelime haznesi, okuma etkinlikleri ve dikkat etkinlikleri yer almaktadır. Disleksi eğitiminde eşli okuma tekniği, yeniden okunan gözde kitap tekniği, kayıt tekniği, kelime analizi tekniği, kelimeleri kutucuğa alma tekniği, kelime genişletme tekniği, sesbirim farkındalığı tekniği, alfabe tekrarı tekniği, tek kelime tekniği ve yanlış avcısı gibi birtakım teknikler kullanılmaktadır.

Eşli okuma tekniğinde, çocuğun okuduğu yerler takip edilir. Çocuğun okuduğu yerleri tekrar okuması sağlanır.

Yeniden okunan gözde kitap tekniğinde, çocuğun okuyabileceği düzeyde yazılarının az ve puntolarının büyük olduğu bir kitap belirlenir. Çocuğun bu kitabı yeniden okuması teşvik edilir.

Kayıt tekniğinde, çocuğun sesli okuma yapması kaydedilir. Telefon ve ses kayıt cihazları bunun için kullanılabilir.

Kelime analizi tekniği, çocuğun zorlandığı kelimeler belirlenerek, harflerin kodlanması sonra heceleme ve kelimelerin okunması aşamasından oluşmaktadır.

Kelimeleri kutucuğu alma tekniğinde, kelimeler kutucuğa alınır. Çocuk kelimeleri resim gibi algılayıp hızlı bir şekilde okuyabilecektir.

Kelime genişletme tekniğinde, az heceli kelimeleri başka hecelerle birleştirerek genişletmek esastır. Örneğin kitap sözcüğü belirlenir, buna –çı eki getirilerek kitapçı, -lar eki getirilerek kitapçılar, -da eki getirilerek kitapçılarda şeklinde genişletilebilir.

Sesbirim farkındalığı tekniğinde, nesnelerin başlangıç ve son kelimeleri çocuğa sorulur ve söylenmesi istenir. Bu çocuklarda sesbirimsel farkındalık için son derece önemlidir.

Alfabe tekrarı tekniğinde, alfabedeki harfler kartlara yazılır. Çocukların A’dan Z’ye ve ters şekilde Z’den A’ya doğru bunları okuması istenir. Böylelikle çocuklar harfleri semboller biçiminde hızlı ve otomatik olarak öğrenecektir.

Tek kelime tekniğinde, bir metinde sık geçen bir kelime belirlenir. Bu kelimeyi çocuğun okuması ve takip etmesi sağlanır. Böylelikle, çocuğun takip ve dikkat becerileri gelişecektir.

Yanlış avcı tekniğinde, uygulayıcı bir metni yanlış okur ve çocuktan bunu bulmasını ister. Aynı şekilde, yanlış okuyarak ya da mantıksız okuyarak çocuktan bunu tespit etmesini ister. Bu teknik ile çocuğu işitsel anlamda dikkati geliştirilmeye çalışılır.

Disleksi, disleksi eğitimi, disleksi testi gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Disleksi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz disleksi değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Disleksi Merkezi Ümraniye/Madenler’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir