Otizm Nasıl Anlaşılır?

Otizm nasıl anlaşılır sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Otizm, küçük yaşlarda ortaya çıkan sosyal ve iletişim alanında rahatsızlıklarla kendini gösteren sınırlı ve tekrarlayıcı davranışlara yol açan gelişimsel bir rahatsızlıktır. Uzmanlar beyin gelişiminde yaşanan sorunlar nedeniyle nörogelişimsel bozukluk olarak değerlendirmektedir. Otizmin erken yaşlarda anlaşılabilmesi, teşhis edilmesi, otizmli çocukların tedavisine başlanması ve topluma kazandırılması için oldukça önemlidir. Otizmin tam ve kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, bireysel eğitim yoluyla çocuklarda önemli iyileşmeler sağlanmaktadır.

Otizm yeni doğanlarda 2. aydan itibaren anlaşılmaktadır. Özellikle bebek göz teması kurmuyorsa uzmanlar otizmden şüphelenmektedir. Gözleri ile çocuk bir şeyi takip etmiyor ve duydukları seslere tepki vermiyorsa otizmin diğer belirtileri de çıkmış olmakta ve uzmanlar ve teşhisi koymaktadır. Otizmin anlaşılmasında, ebeveynlerin bebekleri hakkında iyi gözlem yapmaları ve çocuklarının otizm belirtileri taşıyıp taşımadığını gözlemlemeleri son derece önemlidir.

Çocuk dışarıdan gelen tepkilere karşı kayıtsız kalıyorsa, gülme ve sarılma gibi tepkiler göstermiyorsa, oyun kurmakta zorluk yaşıyorsa, hareketli bir şeyi sürekli takip ediyorsa, kendi etrafında sürekli dönüyorsa, anlamsız sesler çıkarıp söylüyorsa, işaret etmede ve bir şeyi göstermede sorun yaşıyorsa çocukta otizm olduğu anlaşılmaktadır. Çok az ses çıkarıyor, konuşulanlara ilgisiz kalıyor, tekdüze bir dil kullanıyor eşyalarını kimseyle paylaşmıyor, araba ve televizyon gibi nesnelere aşırı ilgi duyuyorsa otizmli olduğu anlaşılmaktadır. Bunlara ek olarak, konuşmada gecikmeler yaşıyorsa, sesleri çıkarmada zorlanıyorsa, taklit yeteneği gelişmemiş ve düşüncesini ifade etmede sıkıntı yaşıyorsa bu durumlarda da otizm anlaşılmaktadır.

Çocuk yukarıda ifade edilen özellikleri taşıyorsa otizm tanısı konmaktadır. Otizmin tanısı tıbbi ve psikososyal değerlendirme ile konulmaktadır. Tıbbi açıdan çocuğun beyin ve sinir gelişimi uygun araçlar yoluyla değerlendirilmektedir. Psikososyal açıdan ise gelişim testleri ve diğer testler yoluyla değerlendirme yapılmaktadır. Çocuğun otizm tanısından sonra profesyonel destek almak ve eğitimine başlamak hayati önem taşımaktadır. Ebeveynlerin çocuğun durumu ile ilgili sosyal çevresinden gelen olumsuz söz ve yaklaşımları önemsememeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, yaşadığı zorlukların artması söz konusu olabilir. Ebeveynler zor ve yorucu olsa da durumu kabullenmeye çalışmalıdır.

Otizm testi, otizm, otizmli çocuğun eğitimi, otizmli çocuğa nasıl davranılmalı gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Otizm sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz. Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz otizm değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Özel Eğitim Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir