Otizm Geçer mi?

Otizm geçer mi sorusuna cevabı bu yazımızda bulabilirsiniz.

Otizm geçer mi konusunda söylenecek ilk söz otizmin bir hastalık olmayıp rahatsızlık olduğu ve eğitim, ilaçlar ve beslenme ile iyileştirileceğidir. Her geçen gün otizme dair buluş, alternatif yöntemler ve tedaviler ortaya çıkmaktadır. Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir. Önemli olan da onların bağımsız bir şekilde hayatına devam etmeleridir.

Otizmli çocuklar sosyalleşmede sorun yaşamakta ve çevreleri ile iletişim kurmaktan kaçınmaktadır. Otizm yaygın bir gelişim bozukluğu olduğu için kendi içinde türleri vardır. Hafif seyredenler olduğu gibi zihinsel gerilik ile beraber ağır seyredenler de olmaktadır. Otizm beyinle ilgili gelişimsel sorunları da kapsamaktadır. Bazı otizmliler yetenek ve zekâları ile fark yaratmaktadır. Resim ve müzik alanında çok başarılı otizm tanısı almış kişi bulunmaktadır. Otizmin tedavisi mümkün görünmektedir ancak erken tanı ve eğitime hemen başlanması kritik derecede öneme sahiptir.

Eğitim ve duyu bütünleme terapileri (ergoterapi) ile yol alınabilmektedir. Konuşma terapisi de otizmli çocukların dil gelişiminde eksiklerini kapatmaktadır. Ailelere de bu konuda önemli görevler düşmektedir. Çocuğu yalnız bırakmak yerine çocukla ilgilenmek, göz teması kurmak, konuşmaya çalışmak ve bazı basit komutlar vermek onların gelişimleri adına son derece önemlidir. Ayrıca aileler evde televizyon, telefon ve tablet gibi elektronik aletlerden çocuğun uzak durmasını sağlamalıdır çünkü bunlar otizmin etkilerini daha da artırmaktadır. Çocukla iletişim kurmasını sağlayacak oyunlar oynanmalıdır.

Otizmin geçmesi adına tanı konulduktan itibaren çocuğun eğitimine başlanması, çocuğun düzenli izlenmesi, sürekli onunla ilgilenilmesi, eğitiminin aksatılmaması, çocuk ile beraber sosyal ortamlarda bulunulması, gerektiğinde ilaç tedavisi ile desteklenmesi, kaynaştırma eğitimi alması, okul öncesi eğitimden yararlanması oldukça değerlidir. Bunun yanında, çocukta sindirim ile ilgili sorunlar varsa kazein ve glüten diyeti uygulamak de yararlıdır. Ayrıca, çocuğun vücudunu ağır metallerden uzaklaştırmak ve egzersizler ile çocuğun beynindeki olumsuz dalgaları gidermek de yararlanılabilecek tedavi yaklaşımlarıdır.

Otizm, otizmli çocuğun eğitimi, otizmli çocuğa nasıl davranılmalı gibi konularda bizimle iletişime geçebilir, dilerseniz ayrıca Otizm sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz. Değerlendirme seansımız ücretsizdir. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz otizm değerlendirme seansımıza katılabilirsiniz.

Basamak Özel Eğitim Merkezi Ümraniye’de. Çekmeköy metro durağının hemen yanında.

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir