⇒ Down Sendromu Nedir?
⇒ Down Sendromu Neden Olur?
⇒ Down Sendromu Önlenebilir mi?
⇒ Down Sendromu Riski Oluşturan Durumlar Nelerdir?
⇒ Down Sendromunun Özellikleri Nelerdir?
⇒ Down Sendromunun Çeşitleri Nelerdir?
⇒ Down Sendromu Testi Var mı?
⇒ Down Sendromu Tedavi Edilebilir mi?
Ücretsiz Değerlendirme Seansına Katılmak İsterseniz Formu Doldurabilirsiniz:

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir

 

Down Sendromu Nedir?

Down sendromu genetik bir kromozom problemidir. Down sendromlu bir bireyin hücrelerinde fazladan bir kromozom vardır. Normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, down sendromlularda üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 kromozom bulunmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile bu durum oluşmaktadır. Bu fazlalık down sendromlu bireylerde bazı tipik özelliklere neden olur. Ayrıca, down sendromlu bireylerde çeşitli tıbbi problemlere sahip olma riski de daha yüksektir. Down sendromu doğumdan önce veya doğumdan sonra tespit edilebilir.

Down Sendromu Neden Olur?

Down sendromuna, gebe kalma sırasında ortaya çıkan ekstra bir kromozom neden olur.

Down Sendromu Önlenebilir mi?

Down sendromu önlenemez, ancak ebeveynler riski azaltabilecek adımlar atabilir. Annenin yaşı ilerledikçe down sendromlu bebek sahibi olma riski de artmaktadır. Kadınlar 35 yaşından önce doğum yaparak down sendromu riskini azaltabilirler.

Down Sendromu Riski Oluşturan Durumlar Nelerdir?

Down sendromu riski oluşturan durumlar şunlardır:
-35 yaş ve üzerinde gebe kalma
-Gebe kalan bireyin birinci derece yakınında down sendromu olması
-Daha önce down sendromlu bir çocuğa sahip olunması

Down Sendromunun Özellikleri Nelerdir?

Down sendromlu bireylerde tipik yüz ve fiziksel özellikler vardır.

Down sendromundaki tipik yüz özellikleri şunlardır:
-Yukarı doğru eğimli ve üst göz kapağında ekstra bir deri kıvrımı olan ve buruna yakın gözleri vardır.
-Küçük bir ağız ve sık sık çıkıntı yapan bir dile sahiptirler.
-Başlarının arka kısmı genellikle normalden daha düzdür.
-Burunları küçük olabilir, düz ve alçak bir köprüye sahip olabilirler.
-Kulaklar küçük ve alçak da olabilir.

Down sendromundaki tipik fiziksel özellikler şunlardır:
-Avuç içi boyunca tek bir kırışıklık (tek palmar kırışık).
-Kısa parmaklar ve içe doğru kıvrılabilen küçük bir parmak.
-Normalden daha gevşek eklemler.
-Birinci ve ikinci ayak parmağı (‘sandal boşluğu’) arasında normalden daha büyük bir boşluk.

Down sendromundaki fiziksel ve zihinsel gelişim ile ilgili sorunlar şunlardır:
Down sendromlu her birey bir dereceye kadar öğrenme güçlüğü yaşayabilmektedir. Bununla birlikte, sendromun düzeyi bireylere göre değişkenlik göstermektedir. Bazı bireyler diğerlerinden daha fazla etkilenir. Genel olarak karşılaşılan problemler; gecikmiş konuşma, gelişimsel gecikme, motor gelişimde gecikme (oturma, tarama, yürüme, lazımlık eğitimi, vb.) olarak görülmektedir. Down sendromlu bireyler için özellikle çocukluk döneminde beslenme problemleri de oldukça yaygındır.

Down sendromundaki tipik davranış özellikleri şunlardır:
Down sendromlu bireyler genel olarak çok sıcak, neşeli ve güler yüzlü olarak tanımlanmaktadır. Tipik davranış özellikleri olarak inatçılık sık rastlanan bir davranış özelliğidir.

Down Sendromunun Çeşitleri Nelerdir?

3 tip down sendromu vardır:
1- Trizomi 21: Her hücrede fazladan bir kromozom 21 kopyası olduğu anlamına gelir. Bu Down sendromunun en yaygın şeklidir.
2- Mozaik :Bir çocuğun tüm hücrelerinde olmasa da bazılarında ekstra bir kromozom ile doğması ile ortaya çıkar. Mozaik Down sendromlu bireyler trizomi 21 olan bireylere göre semptomları daha azdır.
3- Translokasyon: Bireyler 21 kromozom fazla kısmına sahiptir. Toplam 46 kromozom vardır. Bununla birlikte, bunlardan birinde fazladan bir kromozom bulunur.

Down Sendromu Testi Var mı?

Tarama testleri annenin down sendromlu bir bebek taşıma ihtimalini gösterebilir. Ancak bu testler bebeğin down sendromuna sahip olup olmadığını kesin olarak söyleyemez veya teşhis edemez.
Hamilelik sırasında tarama testleri
Down sendromu taraması, doğum öncesi bakımın rutin bir parçası olarak yapılabilmektedir. Tarama testleri sadece Down sendromlu bir bebek taşıma riskinizi tanımlasada, daha detaylı tanı testleri yaptırmak için karar vermenize yardımcı olabilirler.

Down Sendromu Tedavi Edilebilir mi?

Down sendromu ilaç ya da cerrahi yöntem ile tedavi edilebilen bir hastalık veya durum değildir. Bu nedenle tedavinin amacı, bozukluğun kendisine değil, down sendromlu kişilerin yaşamları boyunca yaşayabileceği çeşitli sağlık sorunlarına, tıbbi koşullara ve fiziksel, gelişimsel ve entelektüel zorluklara müdahale etmektir. Seçenekler fizik tedaviden erken müdahalede yardımcı cihazlara, ilaçlara ve hatta ameliyatlara kadar değişkenlik gösterebilir.

Basamak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ücretsiz değerlendirme seansına katılarak çocuğunuzun durumu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Seansa katılmak için aşağıdaki başvuru formunu doldurun sizi arayalım;

Ümraniye/ÇekmeköyAtaşehir

Ayrıca (0216) 639 0 100 numaralı telefonumuzdan 09:00 – 18:00 saatleri arasında bizlere ulaşabilirsiniz. Basamak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Ümraniye/Çekmeköy (Çekmeköy metro durağının hemen yanında) ve Ataşehir şubeleriyle hizmetinizde.